Ajurveedas on läbi aegade kasutatud enda kehatüübile vastavat toitumist vahendina keha ja vaimu tervise
säilitamisel. Sadu aastaid enne seda, kui Hippokrates ütles: "Sinu toit olgu sulle ravimiks," olid ajurveedas
teadmised, kuidas seda praktikas keha tervenemiseks kasutada. Toidu valik, igapäevane söögikordade
aeg ja teadlikus söögikordade ajal – see kas suurendab ojast (elujõudu) või tekitab hoopis amat
(toksilisust) kehas. Mõned järgnevad soovitused annavad võimaluse kasutada neid tarkusi oma tervise
heaks, soodustades läbi toitumise tekkivat elujõudu (ojast).
1.Valige toitu vastavalt oma kehatüübile
Ajurveedas on igal inimesel oma ainulaadne kehatüüp (prakriti). Prakriti annab meile informatsiooni selle
kohta, millist toitu me peaksime sööma.
Vata dosha (õhk ja eeter) on oma olemuselt külm, kuiv, kerge ja kare. Nendele omadustele vastupidiste
toitude söömine annab neile tasakaalu. Soovitav on kasutada toite, mis on soojad (nii temperatuuri kui ka
vürtside poolest), niisutavad (näiteks supid ja hautised), sisaldavad tervislikke rasvu (nagu oliiviõli, ghee,
koor ja avokaado).
Pitta dosha (tuli ja vesi) kaldub kuuma, õliste, kergete ja teravate omaduste poole. Sellepärast sobib pittale
jahe või soe, aga mitte kuum toit. Suviti peaks kindlasti jahutavaid toite eelistama. Tuleks hoolitseda selle
eest, et toidus oleks kibedat ja kootavat maitset, mida annavad salatid ja kaunviljad.
Kapha dosha (maa ja vesi) väljendub raske, jaheda, õliste ja siledate omadustena. Eelistada tuleks kõike
kerget, vürtsist - soodustab seedimist ja soojendab ning mõru ja kootava maitsega toitu, näiteks aedviljad
ja salatid.
2. Ärge tarvitage toidukordade vahele suupisteid
Ajurveeda järgi domineerib esimesel tunnil pärast söömist seedimises Kapha. Kõhus on täis tunne, võib
olla raske ja ka rahulik. Kaks kuni neli tundi pärast söögikorda reguleerib seedimist Pitta. Selle perioodi
jooksul sisemine soojus tõuseb, toit omandub ja toidab imendudes keha kudesid. Neli kuni viis tundi
pärast söögikorda tõuseb Vata. Tekkib kergus ja ruum ning tekkib uuesti isu.
Sellise seedetsükli katkestamine nn. näksimisega tekitab ebatervet seedimist. Aja jooksul põhjustab see
ama ehk toksiinide kuhjumist, mis võib ilmneda erinevate kergete või mõõdukate sümptomitena. Sel
põhjusel soovitatakse ajurveedas iga päev kahte või kolme söögikorda, ilma vahepealsete suupisteteta, et
säilitada hea seedimine.
3. Söö seni, kuni tunned rahulolu, mitte liiga täis kõhtu
Kui kujutada ette, et teie kõhul on gaasinäidik, millel on skaala ühest kümneni, siis number üks on
täielikult tühi ja kümme liigselt täis kõht. Sa tahad tavaliselt süüa, kui skaala näidik langeb kaheni, ja
lõpetada söömise, kui näidik jõuab seitsmeni. Enne skaalal kaheni jõudmist süües on oht seedetsükkel
katkestada. Skaalal seitsmest üle söömine omakorda toob liigselt energia olulistest füsioloogilistest
ülesannetest kõrvale, sinu seedesüsteemi, et hakkama saada liigse toidu kogusega. See on jba ülesöömine.
Peale kaalutõusu suurendab ülesöömine ka kehas vabade radikaalide tootmist, mis omakorda kiirendab
vananemisprotsessi. Kui väldite ülesöömist, saab keha vajaliku kätte ilma seedimise ülekoormamiseta ja
tarbetute kaloriteta.
4. Ärge tarvitage külmi toite ja jooke
Seedimise tuli, tuntud kui agni, on füüsilise ja energeetilise keha seedejõud. Ideaalselt toimivana on see
kuum ja võimeline alati seedima toitu ja ka sinu mõtteid, emotsioone ja kogemusi. Oma seedetule
hoidmiseks on vaja vältida agni kahjustamist jääkülmade toitude ja jookidega. Kõikide kehatüüpide agnid
võivad kahjustuda, kui tarbida tihti külma toitu või jooke. Eelkõige peaksid sellest hoiduma Vata ja
Kapha tüüpi inimesed samas kui Pitta võib teatud perioodidel tarvitada jahedaid (kuid mitte liiga
külmasid) jooke ja toite. Sel viisil hoiate oma seedimisvõime tugevana.