Ajurveedas öeldakse, et hoides oma doshad (Vata – Pitta – Kapha) tasakaalus, on teie enesetunne hea ja tervis korras. Meie doshade tasakaalu mõjutavad mitmed tegurid – näiteks igapäevane eluviis, toitumine ja aastaajad. Järgnevad lihtsad soovitused aitavadki teil säilitada oma sisemist tasakaalu kevadisel perioodil.
Klassikalise ajurveeda tekstis “Charak Samhita” kirjeldatakse looduse mõju organismile kevadisel perioodil järgmiselt: “Talvel kogunenud Kapha hakkab kehas vedelduma kevadpäikese kuumuse toimel. See võib mõjutada seedimist ja ainevahetust ning põhjustada mitmesuguseid kaebusi.”
Kapha dosha omadusteks on “külm”, “vedel”, “raske”, “kleepuv”. Nii esinebki paljudel inimestel kevadeti nohu ja kurguhaigusi (vedel, kleepuv) ning raskust pea piirkonnas. Samuti ka kevadine väsimus ja inertsus annab märku liigsest Kapha doshast organismis.
Kevadisel ajal on oluline kerge dieet, mis tugevdab seedimist.
Hommikusöök peaks olema kerge, põhitoidukord on lõuna ajal, kuna seedimisvõimekus on suurim just keskpäeval ja õhtusöök peaks olema jälle kerge.
Vältida tuleks rasvast ja rasket toitu. Soovitav on vähendada või vältida piimatooteid.
Maitseainetest ja vürtsidest on soovitav kasutada ingverit, musta pipart, asafoetidat, küüslauku, kurkumi, pippalit (pikk pipar), kardemoni, fenkolit.
Soovitav juua ingveri teed vähese sidruni ja meega.
Kevadine aeg sobib hästi paastumiseks ja organismi puhastamiseks.
Soovitavad on Ayurveda massaaž, Nasya protseduur (Anu Thailam ninaõliga) ja muidugi Panchakarma protseduurid.
Soovitame teile kevadiseks perioodiks järgmisi tooteid:
Anu Thailam
Agni Queen
Trikatu
Liv.52
Dachini
Tulsi
Samahan tee
Aivar Kisant – ajurveeda konsultant, terapeut