Talvehooaega nimetatakse sanskriti keeles Hementa. Ajurveedas kirjeldatakse seda kui
perioodi, mil kehal on hea jõud ja immuunsus.
Talvehooajal on domineerivad doshad Vata ja Kapha.
Soovitav on tarvitada magusa, hapu ja soolase maitsega toite.
Sel perioodil on seedetuli (Agni) piisavalt tugev ja suudab seedida igasuguseid toiduaineid.
Sellele on lihtne seletus - ilmastiku tõttu ei liigu kehasoojus kehast välja, mistõttu
tugevneb sisemine tuli ja see tugevdab ka seedimist.
Talvel on hea süüa sooja, õlist ja toitvat nii öelda raskemat toitu, näiteks hautisi ja suppe
erinevate juur- ja kaunviljadega, lisades sinna vürtse nagu ingver, küüslauk, must pipar.
Vältida tuleks kerget, külma ja kuiva toitu, kuna need suurendavad Vatat.
Samuti sobivad piimatooted, juust, või, ghee. Piima tuleks tarvitada näputäie kurkumi,
kuivatatud ingveri või muskaatpähkliga.
Kasulikud on viigimarjad, datlid, pähklid, riis,
Juua tuleks sooja vett, soojasid jooke ja teed. Sobivad hästi näiteks teesegu ingveri, musta
pipra, kaneeliga või köömnete, koriandri ja apteegitilliga
Hea rutiin on igapäevane treening või jooga, mis aitab liigse Kapha dosha kogunemise
vastu kehas.
Soovitav on regulaarne õlimassaaž kogu kehale, mis aitab ära hoida naha kuivuse,
parandab vereringet ja hoiab kehas sooja ning tugevdab immuunsust. Selleks sobivad hästi
ajurveeda õlid Mahanarayana thaila, Dhanvantharam thaila ja loomulikult seesami õli.
PranaAyurveda soovitab teile talviseks perioodiks järgmisi tooteid:
Samahan tee
Vürtsisegu Vata balance
Chyawanprash
Mahanarayana thaila
Dhanvantharam thaila
Samahan SP balm
Coldix tee
Aivar Kisant - ajurveeda konsultant - terapeut